Lejrskoler og tjenesterejser

School Bus 2
Når læreren deltager i lejrskoler med overnatning, gælder særlige regler. Reglerne blev forbedret lidt ved OK18. Hvis læreren deltager i rejser uden elever, gælder andre regler. Læs om reglerne her.

 

Lejrskoler

Ved OK18 blev afregningen for deltagelse i lejrskole forbedret.

Fra 1/8-2018 vil et helt lejrskoledøgn blive afregnet med 14 timers almindelig tjeneste og 10 timers rådighedstjeneste. For rådighedstjenesten får du medregnet 1/3, så helt konkret afregnes et helt lejrskoledøgn med 17,33 timer. Det er vores opfattelse, at mindst 14 timer skal indgå i regnskabet for undervisningstillæg (det udvidede undervisningsbegreb).

Afrejsedagen regnes fra mødetidspunkt og frem til kl. 24.00. Det vil sige, at en afrejsedag, der starter kl. 8.00, giver 14 timers almindelig tjeneste + 2 timers rådighedstjeneste = 14 + 0,67 timer. Hvis man er tilbage kl. 14 på hjemrejsedagen, giver denne lige netop 14 timers almindelig tjeneste men ingen rådighedstjeneste.

I stedet for ulempegodtgørelse ydes ved lejrskoler et tillæg på 173,38 pr. påbegyndt dag. På lørdage, søndage og helligdage er beløbet på 394,37, og dette beløb gives i stedet for både ulempegodtgørelse og weekendgodtgørelse.

I forbindelse med lejrskoler ydes også time-dag penge, hvis størrelse afhænger af, om skolen sørger for forplejning eller ej.

Tjenesterejser

Ovenstående gælder, når der er tale om overnatning med elever. Når læreren er på tjenesterejse med overnatning, fx kursus eller konference, gælder andre regler:

På rejsedage tæller rejsetid og kursustid med. For rejsetiden medregnes dog højst 13 timer. På mellemliggende dage tæller den konkrete kursustid med. Kursustiden vil ofte fremgå af et program. Hvis der af programmet fremgår, at der er tid til fri disposition – fx en forlænget frokostpause eller en eftermiddag – tæller denne tid ikke med. Mindre pauser under 30 min tæller altid med. Mindre pauser af mere end 30 minutters varighed vil naturligt tælle med, da de ofte bruges af læreren til at orientere sig på Intra eller til refleksion over dagens program.

Der gives ulempegodtgørelse for tjeneste efter kl. 17 og i weekender og på helligdage. Tillægget beregnes som 25 % af timelønnen. Derudover gives afspadsering med tillæg af 50 % ved tjeneste i weekender og på helligdage.

Der ydes time-dagpenge ved tjenesterejser. Beløbet afhænger af i hvilket omfang, der indgår forplejning.

I forbindelse med kurser og konferencer kan der være forberedelse og efterbehandling, som læreren skal deltage i. Dette arbejde skal kunne holdes indenfor lærerens almindelige arbejde svarende til 40 timer pr. uge ved fuldtidsbeskæftigelse.

Reglerne, som her er beskrevet, fremgår af Lov 409. Der er ikke lavet en lokalaftale på området, som supplerer Lov 409. Der kan ikke på den enkelte skole ”laves aftaler”, der stiller læreren ringere end lov 409.