Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag

Indtil udgangen af juni måned kan du få dit eventuelle efterlønsbidrag udbetalt skattefrit. Vælger du det, er du ude af efterlønsordningen og kan ikke komme med i den igen. Vælger du at blive i ordningen, vil dit bidrag ikke være tabt, hvis du senere alligevel vil melde dig ud. Det er derimod ikke sikkert, at muligheden for skattefri udbetaling kommer igen. Ved at melde dig ud af ordningen afskærer du dig selv for at kunne få del i de fordele, der er forbundet med ordningen. Der drejer sig selvsagt om at kunne gå på efterløn, når du når efterlønsalderen, men det kan også dreje sig om retten til et seniorjob i tilfælde af ledighed højst 5 år før efterlønsalderen, og endelig kan det dreje sig om optjening af den skattefri præmie, hvis du til trods for dit medlemskab i efterlønsordningen, vælger at arbejde frem mod din folkepensionsalder. Vi hverken kan, vil eller må råde dig i dine overvejelser, men vi vil gerne hjælpe dig med, at få stillet nogle væsentlige spørgsmål:

Hvad er min folkepensionsalder?

Fokepensionsalderen er stigende i disse år, og det, vi med sikkerhed ved, er, at hvis du er født i inden 1/1 -1967 er din folkepensionsalder maksimalt 68 år. Hvis du er født 1/1-1967 eller senere, siger prognosen, at din folkepensionsalder er højere, men Folketinget har ikke gjort prognosen til lov endnu. Folketinget tager stilling i 2020 om dem, der er født fra 1/1-1967 og fem år frem, skal have 69 år som folkepensionsalder, og i 2025 besluttes en ny 5 års periode, o.s.v. Det er den gennemsnitlige levealder, der vil ligge til grund for beslutningerne.

https://star.dk/ydelser-og-ferie/pension-og-efterloen/folkepension-og-foertidspension/folkepension/folkepensionsalderen-nu-og-fremover/

 

Hvad er min efterlønsalder?

Hvis du er født 1/7-1959 eller senere, er din efterlønsalder 3 år mindre end din folkepensionsalder. Hvis du er født tidligere, kan din efterlønsalder være op til 5 år mindre end din folkepensionsalder.

https://www.borger.dk/pension-og-efterloen/efterloen-fleksydelse-delpension/efterloen/efterloen-hvis-du-er-foedt-foer-1956/kan-jeg-faa-efterloen

 

Hvornår kan jeg tidligst gå på pension?

Hvis din pensionsordning i Lærernes Pension er tegnet før 1/5-2007, kan du, hvis du stopper med at arbejde som lærer, få udbetalt din lærerpension, fra du er 60 år.

Hvis pensionsordningen er tegnet i perioden 1/5-2007 til 31/12-2017, kan du gå på pension fra 5 år før din folkepensionsalder. Hvis din pensionsordning er tegnet efter fra 1/1-2018 – altså helt nye lærere – vil du først kunne gå på pension fra 3 år før din pensionsalder.

Du blev automatisk meldt ind i Lærernes Pension, da du startede i dit første lærerjob. Du kan eventuelt være indmeldt tidligere i forbindelse med vikararbejde.

 

Hvad vil min økonomiske situation være, når jeg går på pension/efterløn?

Der findes en række selvbetjeningsmuligheder. På https://www.lppension.dk/

kan du simulere forskellige pensionsaldre og få et bud på, hvad pensionen vil blive. Det samme kan du gøre på https://www.pensionsinfo.dk/Borgerservice/velkommen.htmlpensionsinfo.dk

 som har alle dine pensioner med. På https://www.borger.dk/ kan du få oplysninger om din folkepension. På http://www.efterloensberegner.dk/, kan du beregne din forventede efterløn, men vær opmærksom på, at du skal kende dine pensionsforhold, fordi efterlønnen reduceres af dine pensioner.

Det er også en god ide at kontakte http://www.dlfa.dk/ i forbindelse med efterlønsberegninger og -spørgsmål.

 

Vil jeg blive på arbejdsmarkedet så længe, at jeg kan gøre brug af min efterløn?

Du skal være opmærksom på, at du skal være erhvervsaktiv frem til din efterlønsalder for at kunne få efterløn. Er du født 1/1-1963 eller senere, vil du typisk kunne starte på din lærerpension 5 år eller mere før din efterlønsalder. Men du kan ikke starte med din pension som 60-årig og senere få efterløn som 65-årig, hvis du ikke har været erhvervsaktiv i perioden.

 

Hvilke tiltag er der lavet for at få os til at blive på arbejdsmarkedet i længere tid?

Hvis du er født før 1/8-1963 har du ret til den seniorordning, hvor du har indtil 175 timers nedsat tid med lønafkortning men med fuld indbetaling af pension. Hvis du er født før 1/8-1956, er ordningen uden lønafkortning.

For alle, der er fyldt 52 – også de ovenfor nævnte grupper – er det muligt indenfor kommunens seniorpolitik at aftale seniorstillinger. En seniorstilling er som udgangspunkt en stilling på nedsat tid og løn men med fuld pensionsindbetaling.

I forbindelse med evt. efterløn skal du være opmærksom på, at du, når du når din efterlønsalder, skal kunne stå til rådighed på arbejdsmarkedet, helt og fuldt. Det betyder i praksis, at du ikke må være syg. I forhold til efterløn må det derfor ikke være af helbredsmæssige årsager, at du vælger at gå ned i tid. Du må gerne være gået op til 20 % ned i tid, når du når efterlønsalderen, blot det ikke er på grund af helbred.

 

Kan jeg forbedre min pension, så jeg har råd til at gå på pension noget før?

Det kan du selvfølgelig. Udover en masse private foretagender som fx banker, har du mulighed for at spare mere op i Lærernes Pension. Du kan fx starte med ”fritvalgs-tillægget” (0,64 % af din løn, se din lønseddel), som du kan få indbetalt på din pensionsordning ved henvendelse til kommunen. Udover frivalgstillægget har du også mulighed for at oprette en såkaldt PlusPension i Lærernes Pension. I Lærernes Pension er der nogle valgmuligheder, fx om en ekstra opsparing skal gå til en alderssum (engangsudbetaling), en ratepension med udbetaling i 10 - 25 år eller livslang pension.

 

Hvad gør jeg nu?

Hvis du er med i efterlønsordningen, har du fået et brev fra DlfA om udbetaling af dit efterlønsbidrag.

Du skal være logget på for at kunne læse det. Du kan ikke læse det i E-boks.

Du kan holde øje med seniorarrangementer afholdt af Lærernes Pension og DlfA. Til efteråret afholder LP nogle seniormøder i de større byer. I Odense er det 4. oktober. Den 30/5 kl. 17.00 – 18.45 afholder DlfA et arrangement I Odense målrettet dem, der er født 1. halvår 1956.

Hvis du ønsker at få noget nærmere uddybet, er du velkommen til at kontakte os på kredskontoret.

 

 

 

Emner

Målgruppe